Thursday

Vanghelie, Hayssam, and rock’n'roll

A inceput scandalul Basescu-Hayssam sub comanda lui Vanghelie. Este foarte posibil ca isteria sa creasca in urmatoarele zile (un exemplu). O sa zboare pe noroiul dezgropat de DGIPI si impachetat cu fundita roz de mass-media pe directia PSD Basescu.
O sa fie tentant pentru Crin Antonescu sa se apuce sa dea in Basescu, dar intrarea in scandal ar fi o mare greseala. Intrand in scandal, Antonescu comite aceeasi greseala pe care a facut-o Geoana cand a sarit in spatele lui Klaus Johannis — risca sa intre in umbra lui Geoana de unde tocmai ce a iesit. De aceea, Crin Antonescu trebuie sa faca doua lucruri: sa se ridice deasupra mocirlei cand vine vorba de Hayssam si sa redirectioneze tema de discutie la orice oportunitate posibila spre economie.

Insa cum te ridici deasupra unui astfel de scandal? Simplu — abordezi problema dintr-un unghi calm si pacificator si schimbi subiectul spre ceva ce ii dezavantajeaza pe ambii scandalagii. Ca atare, Crin trebuie sa vorbeasca cam asa: Scandalul Hayssam este un simptom al politizarii serviciilor de informatii si a incapacitatii acestora de a proteja interesul national, iar solutia reala nu consta numai in eliminarea lui Basescu, Vanghelie si Geoana din politica, ci in reforma sistemului de informatii. Crin trebuie sa propuna un plan clar de reforma, care se bazeaza pe consens si separarea puteriilor in stat. Sistemul reformat ar contine doar doua agentii informationale, SRI si SIE si DGIPI ar fi trecut in cadrul SRI. Numiriile pentru conducerea acestor institutii s-ar face pe sistemul American — presedintele numeste, parlamentul confirma sau respinge. Insa, as adauga si posibilitatea presdeintelui de a cere revocarea din functie a sefiilor serviciilor cu aproabarea parlamentului si as da parlamentului posibilitatea de a-i demite unilateral pe sefii serviciilor cu un vot de doua treimi. Noul sistem ar impune si un anumit standard de depolitizare a serviciilor. Sefiii serviciilor trebuie sa nu fi fost membru al unui partid in ultimii 2 ani si sa nu fi ocupat orice fel de functie publica de conducere la nivel central si local in ultimii 4 ani si sa nu fi fost vreodata prim-ministru sau presedinte al unei camere a parlamentului. Ideal, acest plan ar fi descris intr-un speech adresat in fata parlamentului de Crin Antonescu, speech care ar suna apolitic si care ar prezenta si avantajele acestui sistem. Inspiratia acestui speech ar putea fi o versiune scurtata a celui dat de Obama despre problemele rasiale in martie 2008 in timpul scandalului Wright. (aici vorbesc de structura, retorica si ton, NU continut) In sfarsit, Crin Antonescu trebuie sa justifice aceasta interventie ca modalitatea lui de a pune scandalul in spate si de a ne putea ocupa de temele importante ale acestei campanii cum ar fi criza economica.

In timpul scandalului insa, chiar si in cazul in care Antonescu ar expune un astfel de discurs, Antonescu ar avea putina vizibilitatea mediatica. Pentru a compensa, propun invadarea televiziuniilor cu doua reclame TV: una tip soc si groaza pe tema economica, cum am mai descris si o reclama in care sa se descrie cum Basescu si Geoana se cearta pe un trecut neimportant in loc sa se gandeasca la cum scot Romania din criza. Iar atunci cand este intrebat de Hayssam, Antonescu sa spuna ca el va discuta despre criza si despre cele 600.000 de someri, despre elevii din scoliile care se darama, despre cei care nu mai au speranta in Romania.

Motivul din spatele acestei strategii este simplu. Votantilor nu le este frica de terorism, de Hayssam, de secretele pe care le vand unii Rusiei sau Irakului, de rachetele lui Ahmedinejad. Votantilor le este frica de ziua de maine. Da, romanii sunt usor sedusi de telenovelele politice de pe Realitatea sau Antene. Dar frica atunci cand este rasculata eficient ii va face pe toti sa vina la vot de urgenta si voteze pe cel care le placheaza in mod direct grijile. Cu cat Antonescu vorbeste mai mult de somaj, cu atat lumea se va intreba daca nu cumva ei vor fi urmatorii concediati. Cu cat mai mult Crin Antonescu ofera solutii economice, chiar si abstracte, cu atat el va fi mai perceput ca salvatorul de la criza. Cu cat imaginiile socante domina televizorul cu atat aceste mesaje vor fi mai eficiente.

Dragi consultanti politici, daca nu vedeti oportunitatea in scandalul Hayssam, renuntati la locurile voastre de munca si aruncati-va diplomele la gunoi.