Thursday

Izbavirea de Malefic

Inca vorbim despre nimicuri. La nivelul dezbaterii publice am ramas cufundati in falsele teme ale tranzitiei: moguli, baroni, privatizari unse cu spaga. Nu neg, este amuzant sa privesti cum Vantu il joaca din degete pe Prostanac sau cum Patriciu il “palmuieste” pe Basescu cu o caseta sau cum Mazare ii spulbera din vorbe pe pampalaii din alte partide.
Ne putem amuza in continuare. Dar in era incertitudinii in care nu stim daca criza ne va zbura si ultimele locuri de munca ramase in tara sau daca rusii ne vor mai vinde gaze la iarna sau daca soldatii nostri se vor intoarce din Afghanistan infasurati in tricolor nu avem timp sa ne amuzam. De aceea ii cer lui Traian Basescu sa fie ultimul presedinte de tranzitie — adica cel care va conchide discutiile despre moguli, baroni si privatizariile capricioase.

Insa mai vorbim de temele tranzitiei nu numai pentru ca acestea ne distreaza dar si pentru ca acestea si-au pastrat legitimitatea. Avem dreptul sa stim daca ne conduce presedintele sau mogulul. Avem dreptul sa stim de ce in localitatiile cu primar PDist se gasesc fonduri guvernamentale pe vremea lui Basescu si in cele PNListe nu (sau vice-versa). Avem dreptul sa stim cat din pretul unei privatizari ajunge in buzunarul unui demintar. Pana nu elucidam aceste mistere o sa ne holbam in continuare la showul ‘Radem cu Vantu si Patriciu de Geoana si Basescu.’

Iar aceste mistere nu sunt greu de elucidat. In cazul moguliilor exista doua solutii: inchisoarea sau amnistia. In cazul in care Vantu si tovarasii vor fi bagati la inchisoare, abuziv sau nu, ei vor disparea automat din viata publica, si , daca vor fi inlocuiti de o generatie noua de moguli, acestia vor sti de frica politicului si nu se vor mai implica. Alternativ, si eventual mai fericita, este versiunea amnistiei: adica le iertam moguliilor pacatele trecute, le lasam si averiile uriase, dar le cerem sa se retraga din politica si sa o foloseasca in alte scopuri, cum ar caritatea.

Pe baroni ii putem responsabiliza mult mai eficient decat cu spaima DNA. Trebuie doar sa descentralizam resursele si colectarea acestora. De exemplu, putem lasa banii din impozitul pe venit colectati dintr-un anume judet sa se duca in bugetele locale, fiecare responsabile de cheltuiala lor. Daca baronul respective le cheltuieste prost, el va putea fi eliminat de alegatori. Mai mult, acest mecanism garanteaza faptul ca nu vor mai exista localitati secetuite de o conducere centrala care e de o culoare politica diferita cu conducerea judetului.

Iar pe tema privatizarii solutia este si mai simpla: privatizarea totala a activelor economice ale statului. Cand lumea va vedea cum intreprinderiile privazte — chiar date pe gratis sau contra tablouri celebre pentru un demnitar vanitos — prospera, aduc bani in tara si creaza locuri de munca in Romania, nimanui nu ii vai mai pasa de vreo privatizare frauduloasa.

Numai dupa ce vom rezolva ultimele dileme ale tranzitiei vom putea sa evoluam. Mogulii, baronii si privatizariile frauduloase ne pot amuza in continuare, dar ne vor distrage de la dezbateriile esentiale progresului societatii: cum ne asiguram prosperitatea, cata siguranta energetica dorim si la ce pret, ce rol vrem sa dam tarii noastre pe scena internationala. Pe termen lung, acestea sunt problemele reale — Vantu este un nimeni.