Tuesday

Mi-au furat dreptul la un presedinte

Nu vorbesc de agentiile de turism electoral. Nu vorbesc Vanghelie, Hrebenciuc, Mazare, Videanu si alti sforari. Nici de tonomati. Vorbesc de facatorii de exit-polluri si de numarari paralele. Institutele de sondare si partidele care se auto-proclama invingatoare inainte ca BEC sa graisca mi-au furat dreptul la un presedinte.
Cum? L-au ilegitimizat. Au mai dat o lovitura in increderea in democratie si au mai dat o lovitura unitatii nationale. Aceasta este defapt “dobanda” pentru “capitalul politic” pe care invinsul l-a obtinut vis-a-vis de invingator.

Practic, rolul exit-pollurilor contradictorii si al numaratoriilor paralele este un fel de asigurare medicala pentru invins. Castigatorul cu un rezultat disputat nu va putea pretinde un mandat in numele tuturor romaniilor si nu va avea nici autoritatea necesara impunerii proprii vointe. Unii zic ca acest lucru poate fi benefic, restrangand tendintele autoritare ale castigatorului si funcionand ca o balanta in fata puterii excesive. Eu zic ca este contra-productiv pentru ca cei 49,9% care l-au votat pe invins se vor simti alienati de democratie si se vor simti furati. Iar cand te simti furat de un drept esential si o parte a controlului asupra viitorului, o sa mai fi la vot data viitoare? O sa te mai implici politic? In Washington D.C. e o vorba: “Elections have consequences.” (Alegeriile au urmari). Iar politicienii romani trebuie sa inteleaga acest lucru pentru ca daca alegeriile nu ar avea urmari, care le-ar mai fi rostul?

Insa partea pozitiva a circului sondajelor si al numaratorii paralele este ca demonstreaza necesitatea trecerii la votul electronic. Acolo furtul e mult mai dificil si rezultatul este mai greu de contestat. Sistemul de vot electronic ideal, in opinia mea ar functiona asa. Alegatorul s-ar duce sa voteze, da buletinul, semneaza, si in loc de buletinul de vot primeste un cod de bara. Apoi, el se duce cu codul de bara in cabina de vot, il scaneaza la masina de votare si voteaza. Apoi masina ii printeaza un buletin de vot de comfirmare a votului pe care sa apara NUMAI numele celui ales pe care alegatorul il ia si il introduce in urna. Cu acest sistem s-ar crea si un sistem de numarare si centralizare a votului INSTANT lucru ce nu ar mai necesita exit-polluri, si, mai important, ar oferi si un paper trail greu de fraudat pe care cei care contesta sa il poate sa il numere manual. Pentru extra siguranta, softul masinii de vot ar putea fi facut open-source.

Acum astept cu nerabdare rezultatele de la BEC si scandalul ce urmeaza. In postul urmator, care o sa vina maine sau poimaine cand o sa stim mai multe si sper ca o sa se mai linisteasca apele, o sa scriu un ‘containment strategy’ pentru PNL in cazul in care castiga Basescu. Baieti din PNL, ciuliti urechiile.

P.S.

Dupa cum ziceam. Hrebenciuc vorbeste de frauda. Hotul striga hotii, dar nu e imposibil ca si Basescu sa fi furat. Sau s-ar putea ca PSDistii sa fie pierzatori prosti, ceea ce in America numim ‘sore losers.’