Saturday

Dumnezeu stie mai bine

Alegerea de maine se rezuma la urmatorul troc meschin: politica externa linistitoare versus politica interna (mai) sanatoasa si viitor stralucitor pentru PNL. Sa explic.


Politica externa a Romaniei sub Basescu poate fi considerata un succes. In primul rand, suntem foarte aproape sa obtinem postul de comisar european pe agricultura, lucru ce ne poate spori influenta in UE. Nu neg, munca lui Cristian Diaconescu a contribuit semnificativ, dar Basescu a avut ultimul cuvant si a impus linia de actiune. In al doilea rand, parti din noul scut american vor fi amplasate in Romania, si, in sfarsit vom avea baze americane pe teritoriul nostru care nu numai vor aduce securitate simbolica Romaniei dar vor si intari prin schimb expertiza Armata Romana. Mai mult, organizarea summitului NATO la Bucuresti a fost o victorie de PR a Romaniei. In al treilea rand, atitudinea lui Basescu fata de Republica Moldova a contribuit la prabusirea regimului Voronin. Da, recunosc, au fost tineri moldoveni care s-au revoltat in strada si au fost cetatenii moldoveni care au votat schimbarea. Dar acestora atitudinea Romaniei le-a dat speranta stirii ca ei nu sunt uitati de fratii lor de peste Prut. Iar relatia cu Rusia, desi este precara, putea fi si mai rea. O spun chiar ei (presa rusa este subordonata puterii — ei zic asta din total alte motive, probabil incercand sa il stigamtizeze pe Basescu si sa il ajute pe Geoana, dar, un lucru odata spus inseamna capital politic pentru noi). In sfarsit, semnand acordul Nabucco si inceperea construirii terminalului de gaze lichefiate de la Constanta, Traian Basescu aduce Romania mai aproape de independenta energetica. Mi se pare un mandat prezidential reusit pe tema politicii externe.

In contrast, Geoana mi se pare lipsit de abilitatea politica si taria necesara unui lider pe scena internationala. Daca nu esti in stare sa eviti capcanele lui Vantu, nu vei in stare sa le eviti si pe a le lui Obama, Putin, si Sarkozy. Acestia sunt mai abili decat Vantu si au acces la echipe mult mai competente de sfatuitori decat Vantu. Mai mult, eu il percep pe Geoana ca un om slab, usor influentabil de Mazare, Vanghelie si Vantu si lipsit de abilitatea de a scapa de sub papucul lor. Pai daca iti e frica de Mazare, atunci cand o sa te priveasca Putin in ochi si o sa zica ‘bau,’ probabil o sa vinzi independenta energetica a tarii pe urmatoarele doua generatii.

Deci ca student de politica externa il votez pe Basescu fara nici un regret.

Dar ca martor al vietii politice din interiorul Romaniei nu pot sa imi mai doresc un mandat Basescu. Populismul intolerabil (unicameraulul, referendumurile de aruncare a maselor dezinformate impotriva adversariilor politice si declaratiile spumoase, fals patriotice) imi inspira un dezgust profund. Acceptarea Elenei Udrea, Monicai Ridzi si primirea cu bratele deschise a tradatoriilor infiderent de provenienta sau factura umana (vezi PLD si Ontan si alti PSDisti dezertori) sunt gesturile unei ipocrizii maxime. Mai important, Basescu intretine o dezbatere falsa, desi uneori legitima, despre moguli, baroni, etc. Nu neg ‘maleficitatea lor,’ dar ei vor disparea de la sine ( o sa argumentez aceasta pozitie intr-un post viitor). Discutia despre Vantu, Voiculescu si Mazare ne distrage de la temele importante pentru viitorul Romaniei — ce fel de model social si economic ne dorim? cum imbunatatim sistemul de sanatate? cum le dam o sansa copiiilor pe piata muncii de maine?

Mai mult, cu Basescu presedinte, PNL are un viitor sumbru. Eu nu pot sa accept ca singurul partid cu o oarecare legitimitate ideologica  (si care nu este mostenirea unui regim impus de fratele nostru rasaritean) sa dispara. Si, mai mult, nu pot accepta ca singurul partid care atrage sperantele tineriilor sa fie in umbra unui personaj ca Basescu. In cazul in care Basescu castiga alegeriile exista cateva scenarii care ma ingrijoreaza: guvernarea cu PDL si repetearea fenomenului 2004-2008; guvernarea cu PDL si absorbtia in PDL; ruperea PSD si guvernarea PDL cu jumate din PSD, iar PNL ar putea absoarbe o parte din restul PSD, lucru ce inseamna diluare ideologica si pierderea din legitimatea morala.Iar PNL este vital pentru bunastrarea politicii romanesti si pentru franarea populismului.

In schimb, cu Geoana presedinte si cu Johannis prim-ministru, PNL poate creste considerabil, devenind partidul puternic de dreapta in Romania. Mi se pare excelent ca dreapta in Romania sa fie reprezentata de un partid liberal si nu populist. Pe scurt, PNL poate trece impreuna cu PSD de criza, poate sa ii dea afara pe PSDisti din guvern in stil Tariceanu si sa aduca la putere un PDL reformat si fara Basescu si castigarea alegeriilor parlamentare din 2012 impreuna cu PDL.

Se poate vedea in ce dilema ma aflu. Trebuie sa aleg daca sa imi tradez tara in exterior (votand Geoana) sau in interior (votand Basescu). Se poate spune ca, pe termen lung, o tara nu poate avea o politica externa de succes daca nu are o politica vibranta in interior. Dar in acelasi timp, o tara nu poate avea o politica interna vibranta daca pe plan extern este usor dominabila si aservita altor interese. In fata acestei dileme, multi m-au sfatuit sa stau la camin si sa nu bat pe ninsoare drumul de 45 de minute pana la ambasada. Ar fi usor sa stau acasa si sa imi vad de treaba mea. Insa voi vota. Si va invit pe toti sa votati.

Cum voi vota? Nu stiu. Nu pot sa scap din cercul vicios descris mai sus. Asa ca, maine voi decide in cabina de vot dand cu banul de trei ori. Dumnezeu stie mai bine cum trebuie sa votez.

P.S.

Nu dau cu banul din fatalism. Pur si simplu admit ca la nivel intelectual nu sunt inca capabil sa discern daca o politica externa de succes este mai importanta ca o scena politica interna vibranta. O sa revin in 2013 la absolvirea cu o diploma in relatii internationale si stiinte politice. Si nu, nu e ca in 2000 cand aveam de ales intre Iliescu si Vadim. Desi amundoi ar fi fost dezastruosi pe plan internet, Iliescu era lucid si ne-a integrat in NATO si UE, iar pentru asta ii ofer tot respectul meu.