Friday

Ambasadorul Bunului Simt

Carismatic, inteligent, bogat si bine finantat, sustinut baza conservatoare a partidului sau, dar agreat de independenti si democrati. Asa arata portretul republicanului care poate spera sa il invinga pe Barack Obama in 2012.
Acest republican nu numai ca exista[1], dar la inceputul anului 2009, el se contura ca noua stea a partidului. Numele lui este Jon Hunstman, fostul guvernator al statului Utah.

Insa ascensiunea sa politica a fost curmata in de Barack Obama. In luna Mai a acestui an Obama l-a nominalizat pe Huntsman ca ambasador al Statelor Unite in China. Unii au vazut in aceasta rotatie a cadrelor cinismul unui presedinte care vrea sa scape de posibili adversari. Altii au vazut idealismul unui presedinte care rasplateste competenta fostiilor rivali. Huntsman nu numai ca este un expert in Asia — el si-a petrecut o buna parte din viata in China si in Taiwan, este fluent in doua din dialiectele limbii chineze si a fost ambasador al SUA in Singapore —, dar a fost unul din coordonatorii campaniei contracanditatului lui republican din 2008.

In fata propunerii presedintelui, Huntsman a avut de ales intre cariera politica sau slujirea tarii. Huntsman a ales cea de a doua optiune. I-ar fi fost usor sa refuze si sa isi intareasca pozitia politica in propriul partid. Este foarte posibil ca in 2012 Huntsman sa il fi invins pe Obama. Dar pentru el, nu a existat o alegere pentru ca “atunci cand presedintele Statelor Unite te cheama sa te ridici deasupra propriilor interese si sa iti servesti tara, discutia se incheie si datoria patriotica incepe.”

Povestea lui Jon Huntsman este relevanta in Romania prin simpla ei inexistenta. In Romania presedintele nu are legitimitatea morala sa pretinda cuiva sa se ridice deasupra propriilor interese, si, in Romania inca nu s-a croit un jucator politic care sa puna interesele tarii deasupra propriului orgoliu. Si aceasta stare de fapt nu exista din vina politicieniilor, ci din vina noastra, a romaniilor. Viata politica a unei tari este reflectia propriei societati. Pe smecheri numai un smecher poate sa ii reprezinte si pe hoti numai un hot poate sa ii reprezinte. Atata timp cat in societatea romaneasca vom cultiva egoismul, smecheria si traseismul, politica nu se va schimba. Cand vom pretui altruismul, cinstea si activismul atunci si politicienii isi vor pretui alegatorii. Iar o astfel de schimbare este la fel de dificila ca si ajutatul unui batran la piata, la fel de dificila ca si abtinerea de la copiat la un examen, la fel de dificila ca si minutul petrecut in cabina de vot.