Monday

Povesti Americane

Azi va zic trei povesti americane.

Prima este povestea presedintelui care a condus tara in timpul celui mai sangeros razboi in care a fost America implicata vreodata. A fost primul care a realizat ca intr-o tara dezbinata si umilita, nimeni, inclusiv el insusi, nu mai are viitor.
De aceea, pentru a salva tara pe care o iubea si-a riscat cariera politica. Insa pentru curajul sau a platit cu viata. Acest presedinte a salvat Statele Unite ale Americe si el se numeste Abraham Lincoln. Dar lista succeselor inspirationale ale lui Abraham Lincoln nu se termina aici. Multi uita cum Lincoln a salvat uniunea. Abraham Lincoln a guvernat alaturi de fosti rivali, numindu-si cei trei contracandidati pentru nominalizarea republicana la presedintei in cabinet: Edward Bates ca procur sef, Salmon Chase la Treasury, si William H. Stewart la Departamentul de Stat (ministru de externe, practic). Ca vice-presedinte a avut un democrat. Impreuna cu ei a castigat un razboi, au prevenit interferinta puteriilor europene in razboiul civil, au eliberat sclavii din Sud, au lansat un plan de reconstructie a Sudului. Si-au salvat tara, iar pentru acest lucru, Lincoln a fost reales in 1864 si i s-a dedicat un templu impresionant in capitala. Lectia acestei povesti este simpla. Cand poti sa iti apropi adversarii, conducandu-i prin consens si trecand peste diferente si antipatii, atunci poti indeplini orice scop ai avea.

Barack Obama a invatat foarte bine aceasta lectie. In cabinetul sau se regasesc Hillary Clinton — contracandidata care s-a legat de orice a gasit pentru a incerca sa il infranga, inclusiv de rasa sa —, Robert Gates, fostul secretar republican (ministru) al apararii din a doua jumatate a mandatului lui Bush, Joe Biden, fost competitor in preliminariile democrate. Aceasta echipa s-a prezentat ca un front unit in politica externa si militara pana acum si sunt semne incurajatoare de succesul lor. Ei s-au impus in fata industriei militare trecand prin Congres bugetul militar de anul asta. L-au pus la colt (in direct pe CNN de la GWU) pe generalul McCrystal pentru ca a incercat sa le forteze mana in legatura cu trimiterea trupelor in Afghanistan. S-au apropiat de pace intre palestinieni si israelieni. Insa este inca devreme ca sa ii judecam complet povestea, dar probabil ca Obama si echipa sa vor avea destule succese in politica externa.

Ultima poveste este despre senatorul republican din statul Maine, Olympia Snowe. Ea a votat tot timpul independent, rupand linia partidului pentru a face istorie. Acum doua saptamani a fost singurul republican care a votat planul democrat de reforma a sistemul sanitar si a adus SUA mai aproape de o reforma istorica si apasator de necesara a sistmeului sanitar. Pentru a ii obtine votul, democratii nu i-au oferit nici bani si nici donatii de campanie, ci i-au oferit o legislatie construita pentru consens. Si republicanii nu au indraznit sa se atinga de ea, in ciuda riscului politic pe care un succes al democratiilor il prezinta pentru partid la alegeriile din 2010. Olympia Snowe este unul dintre cei mai influenti senatori si singurul republican care castiga cu 70% intr-un stat preponderent democrat.

In lumina acestor povesti, va las sa reflectati putin despre cultura politica din Romania. Cu atitudinea mioritica de a pune jocul politic deasupra tarii o sa fim etern in criza politica si economica, iar politicienii actuali isi construiesc incet, dar sigur, sinuciderea politica, pentru ca la un moment dat li se va gasi un nas. Deci nu numai ca mi se pare de bun simt, dar si destept politic sa renuntam la alocariile de fonduri numai pentru proprii primari, la santajul cu demisiile in masa, la numitul de premieri de sacrificiu, la cumparat parlamentari si la dat afara din partide pe cei care indrazneasca sa fie independenti.