Thursday

Strategia lui Geoana si raspunsul liberal

Geoana pierde controlul masinii de vot a PSD. A pierdut Ministerul de Interne si deci posibilitatea de a fura alegeriile si incepe sa piarda primari si lideri locali fara de care nu poate scoate lumea la vot. In lipsa acestui garant al prezentei maselor (30%) la vot,
Geoana risca sa nu intre in turul 2, iar acum el este fortat — in premiera — sa creeze o strategie pentru a il anihila pe Crin Antonescu. In acest post o sa expun strategia pe care si-o contureaza Geoana si voi si indica contra-masuriile pe care Crin Antonescu trebuie sa si le ia.

Strategia lui Geoana consta intr-o o lupta pe trei fonturi: asumarea cat mai mult din nominalizarea lui Klaus Johannis, lupta de clasa, si manjirea lui Antonescu cu mizeria PSD pentru a il tine pe Antonescu departe de nehotarati. Primul front este simplu si deschiderea lui a fost previzibila. Aici, Geoana a reunit parlamentul pentru a trece rezolutia pro-Johannis. Probabil Geoana se va mai lupta verbal cu Basescu pe aceasta tema, dar optiuniile lui pe acest front sunt limitate — Crin Antonescu si-a insusit deja aceasta implinire, iar Geoana poate fi oricand pus la colt pe aceasta tema. Reactia lui Crin Antonescu trebuie sa fie retorica inspirationala: PNL a facut istorie doborand un guvern ilegitim, Crin Antonescu a fost singurul care sa propuna o solutie responsabila; cu alte cuvinte Geoana a fost doar un papagal ipocrit in timp ce Crin si-a aratat aura de lider.

Cu lupta de clasa jocul lui Geoana o sa fie din nou previzibil — pensionari, bugetari, asistati sociali. Singura diferenta este ca el va nuanta discursul in sensul deja facut: el va vorbi de consiliul pensionariilor, de trimis medicamente direct acasa si nu de cresteri directe de pensii si salarii. Astfel Geoana nu se expune liniei de atac ca promite ceea ce toata lumea stie ca nu poate da. Indiferent cat de sofisticate o sa fie pozitiile lui Geoana, el trebuie lovit in continuare cu rezultatele guvernarii Boc si, desi PSD numai guverneaza, eu inca sustin asocierea Geoana cu Basescu si neabaterea de la strategia reclamelor negative de tip de soc si groaza.

Ultima parte a strategiei de atac a lui Geoana nu numai ca este cea mai interesanta dar este si cea mai periculoasa. Etichetarea PNL drept aliat al murdarului PSD va tine nehotaratii si independentii acasa, iar fara ei Crin Antonescu nu poate spera in iarna asta. De aceea, PSDistii imprastie zvonuri legate de alianta PSD-PNL care s-ar oficializa dupa turul intai. Replica pentru astfel de pozitionarii ale PSDistiilor trebuie sa fie dezicerea completa de PSDistii, negarea oricarei aliante si asocierea lui Geoana cu Basescu dupa cum am descris mai sus.

In sfarsit, Crin Antonescu trebuie sa fie mai proactiv in subminarea masinariei de vot a lui Geoana. El trebuie sa creeze perceptia ca si fara Geoana presedinte primarii PSD vor primi banii pentru proiectele locale, iar ca oamenii lor din deconcentrate nu vor fi in mod necesar dati afara daca Crin ajunge presedinte. Aceasta perceptie poate fi creata foarte usor, fara subminarea mesajului de bun simt pe care Crin il lanseaza. PNListii ar trebui sa zica cam asa: ‘E de bun simt ca toti primarii, PSDisti, PNListi, PDListi, UDMRisti vor primi fonduri de la buget nu dupa culoarea politica sau dupa cum contribuie in campanie ci dupa proiectele ce le avanseaza. Calitatea si munca in folosul comunitatii nu cunosc culoare politica. Iar atunci cand voi ajunge presedinte nu voi tolera alocarea fonduriilor bugetare dupa culori politice.’ Publicul va intelege demersul de bun simt — care este foarte necesar de altfel —; liderii locali PSD vor asculta subtextul care ii asigura ca sunt OK daca nu castiga Geoana.