Wednesday

Ce vrea Biden de la Romania si cu cat ii dam?

„SUA nu se mai raportează la regiune gândindu-se ce pot face pentru Europa Centrală şi de Est, ci ce pot face împreună cu această parte a Europei. Nu mai vorbim de ţări postcomuniste, aflate în tranziţie, ci de membri deplini ai UE şi NATO, cu responsabilităţi serioase şi substanţiale“ — Tony Bilkinen, consilier al lui Joe Biden.


Naivii ar observa doar retorica in aceasta declaratie. Defapt, aceasta se poate traduce in doua feluri. Prima varianta te a citi mesajul este ca o cerere pentru sporirea trupelor romanesti in Afghanistan. SUA are nevoie de trupe romanesti in Afghanistan din doua motive: cu cat NATO contribuie cu mai multe trupe, cu atat SUA poate trimite mai putine, si, cu cat mai multe natiuni contribuie mai mult in Afghanistan, cu atat va fi mai usor administratiei Obama sa obtina suportul politic in Congress necesar escalarii conflictului. A doua varianta de a citi declaratia americaniilor este ca o “incitare” la cumparat avioane multirol de la ei — tratatul NATO ne obliga sa ne modernizam aviatia militara pana in 2011.

Probabil Biden o sa puna in discutie ambele teme. Parerea mea este ca Romania ar trebui sa suplimenteze numarul de trupe in Afghanistan cu intre 1000 si 2000 de militari cu conditia ca americanii sa contribuie indirect la costul operatiunii oferind mai ieftin avioanele pe care oricum trebuie sa le cumparam.

Putem negocia oarecum de pe pozitii de forta, Obama va avea nevoie de cat mai multe trupe in Afghanistan si de cat mai multe tari NATO sa suporte public efortul din Afghanistan. Insa nu trebuie sa fim nehaliti, trebuie sa cerem ceva ce ni se poate da. De aceea, nu as recomanda nimanui sa ceara ca Romania sa fie inclusa in Visa Waiver atata timp cat nu indeplinim cerintele necesare; pentru Americani domnia legii este sacra si nu vor accepta public incalcarea acesteia. Daca cerem Visa Waiver, probabil ca nu ni se va da.