Friday

Fata de prezentat mamei

In Washington D.C. prieteniile sunt riscante si amorul este doar un joc de putere. Aici, pana si cei mai putin ambitiosi tineri se lupta corp la corp pentru atentia celor mai neimportante personalitati ce se fataie pe holuriile puterii.
In aceasta atmosfera un prieten inseamna doar o conexiune — o simpla treapta in ascensiunea spre putere. Este rar sa gasesti pe cineva care sa inspire altceva decat rivalitate. In anii 90, singura astfel de persoana nu a ajuns cunoscuta prin caracterul ei, ci prin felul in care a platit pentru naivitatea ei. Aceasta persoana a ajuns doar un pion in lupta de putere a unui procuror suparat pe un presedinte atotputernic. Numele ei este Monica Lewinsky — singura femeie din Washington D.C. in anii 90 pe care ai putea prezenta-o fara grija mamei.

Cam asa arata viata in capitala americana — si Monica Lewinsky — in ochii lui Jake Tapper, unul dintre cei mai influenti jurnalisti din Washington, actualul corespondent la Casa Alba din partea ABCNews. El este si cel care se indragostise de Monica Lewinsky inainte ca scandalul sa izbucneasca in 98. Tapper descrie vivid experienta intalnirii romantice pe care a avut-o cu Monica Lewinsky si demascheaza persoanalitatea celeia pe care lumea si-o imagineaza ingenunchiand in biroul oval intr-un eseu publicat in Washington City Paper.

Eu nu pot sa judec opinia lui Tapper despre Washington D.C. sau despre Monica Lewinsky; locuiesc in D.C. doar de doua luni si nici nu am cunoscut-o pe ghinionista domnisoara. Desi exista o atmosfera competitiva in universitate, aceasta nu afecteaza relatiile interumane. Oricum, va recomand eseul lui Jake Tapper ca lectura de weekend, este interesant si bine scris.