Wednesday

Se iubesc din nou?

Zilele astea am asistat la o imbunatatire a relatiilor PSD-PD-L. PSDistii nu au mai atacat, Berceanu si Stolojan au impus solutionarea crizei ca prioritate. Ba mai mult, coalitia merge ca unsa: Blaga declara cum coalitia a stabilit data alegeriilor si Dan Nica a declarat ca asumarea raspunderii in trei etape a fost hotarata impreuna.


De unde atata iubire pe capul lor? In primul rand, legiile pe redresarea economica si salarizare sunt impuse de FMI. ( Se pare ca in sfarsit guvernantii au inteles ca scandalul politic trebuie sa se termine la granita.) In al doilea rand, fiecare partid pandeste niste semne de redresare economica de care sa se agate si sa se proclame drept salvator al tarii. In al treilea rand, probabil ca PSD a inteles riscuriile la care se expun in cazul in care cade guvernul si Basescu obtine sansa de a juca liber pe scena politica numind un prim ministru. Am comentat mai detaliat asupra unei astfel de variante aici.

Cat va mai dura idila? La infinit, daca situatia economica continua sa se imbunateasca — au crescut exporturiile in luna august, economiile Asiatice au crescut si astfel stimuleaza exporturiile si piata financiara se dezgheata. Atat PD-L cat si PSD vor sa fie perceputi ca salvatori, iar pentru acest lucru, ei trebuie sa ramana la guvernare. Mai mult, Geoana se arata gata sa treaca peste tema economica ca subiect la prezidentiale, iar in lipsa crizei ca subiect de discutie atacuriile la adresa guvernului nu mai sunt necesare. In acest caz, atacuriile vor fi adresate persoanei Basescu si se vor focaliza mai mult pe coruptie, incalcarea constitutiei si rolul presedintelui. O dovada a acestui trend este faptul ca atacuriile PSDistiilor s-au concentrat asupra apropiatiilor presedintelui, nu a majoritatea ministriilor PD-L. Daca situatia economica se inrautateste, coalitia se va dezbina. E simplu. PSD va parasi barca ce se scufunda si isi va intensifica criticile la adresa lui Boc, Basescu si a PD-L. Basescu si PD-L vor avea nevoie sa deturneze atentia de la economie si sa capteze atentia publicului cu o alta tema cum ar fi formarea unui nou guvern. Plus, caderea guvernului poate fi o oportunitate politica pentru Basescu.