Wednesday

Geoana se pregateste de plecare

Acum cateva zile, Mircea Geoana a declarat ca PSD va lasa la constiinta propriilor parlamentari votul pe motiunea de cenzura. Cu alte cuvinte, Geoana joaca pentru a-n-a oara un joc duplicitar: pica guvernul, PSD motiveaza ca legiile sunt neconstitutionale, proaste, dictatoriale in stil Basescu si ce le mai trece lor prin cap;
trec legiile si guvernul ramane, PSD ramane la guvernare si sarbatoreste modernizarea Romaniei. Din pacate pentru Geoana, aceast joc reprezinta cea mai buna proasta solutie.

Sa le luam pe rand. Daca pica guvernul, Basescu are mana libera sa joace cum vrea numirea unui nou prim-ministru — si deci o oportunitate de a salva Romania de criza si sa faca un joc politic ingenios, dupa cum am mai explicat. Mai mult, argumentele de neconstitutionalitate, portretizarea legii ca ‘dorinta a lui Basescu’ nu o sa se lipeasca si deci nu o sa ii aduca lui Geoana un beneficiu de imagine. In sfarsit, desprinderea robinetul banului public va infuria sefii deconcentrati PSDisti si baronii locali, lucru ce ii pericliteaza fonduriile de campanie lui Geoana cat si disponibilitatea masinariei PSD de a se mobiliza la alegeri. Daca guvernul ramane, Geoana se incatuseaza politic in alegeriile prezidentiale. In primul rand, Geoana nu va putea juca jocul dublu de a critica guvernul in timp ce guverneaza pentru ca Antonescu si Basescu il vor desena ca ipocrit; iar daca nu il critica, oare de ce mai candideaza? Vorbele de genu ‘noi guvernam cu PD-L nu cu Traian Basescu’ o sa fie goale pentru ca in opinia publica PD-L = Basescu. Dovada acestui trend este revenirea lui Crin Antonescu in ultimele sondaje. In al doilea rand, ramand la guvernare, PSD se coloreaza a ca partid dependent de putere si de cascavalulul furat de la contribuabil dupa cum sugereaza si liderii PD-L prin ultimele declaratii pe care acestia le fac.

Singurele parti bune ale acestui joc sunt neasumarea rezultatului motiunii si pastrarea legitimitatii de sef al PSD. Neasumandusi votul, Geoana poate proclama victorie — desi goala in ochii tuturor — indiferent de rezultat. Dar, mai important, daca Geoana ar fi comandat parlamentariilor sa voteze intr-un fel si acestia ar fi votat altfel, umilinta publica l-ar si scoate din cursa prezidentiala. Daca nu iti poti conduce partidul, oare cum vrei sa iti conduci tara?