Monday

In Sfarsit — PNL nu mai musca mamaligi guvernamentale

Ca simpatizant ma bucur de fiecare data cand PNL numai musca momeliile aruncate de competitorii politici. De aceea am sarbatorit stirea care anunta ca PNL nu va depune o motiune de cenzura atunci cand guvernul isi va asuma raspunderea pe legiile educatiei si a salarizarii unice — este o decizie buna politic cat si una de interes national.


La nivel politic, mentinerea guvernului Boc in functie serveste trei scopuri. In primul rand, PNL si Crin Antonescu vor avea nevoie de un sac de box in campanie. Guvernul PSD & PD-L indeplineste perfect acest scop. In al doilea rand, starea de scandal continuu in coalitie l-a reabilitat pe Crin Antonescu dupa o vara dezastruasa dupa cum arata acest sondaj. (indiferent de faptul ca acest sondaj a fost comandat de PNL, si deci eventual masat, nu poate fi contestat ca Antonescu o duce mai bine decat atunci cand obtine 14% sau mai rau, 8%.) In al treilea rand, mentinerea guvernului nu ii da sansa lui Traian Basescu de a ii face mat si pe Geoana si Antonescu dupa cum explic in acest post.

La nivel de interes national, mentinerea unui guvern stabil — indiferent de competente — si nearuncarea tarii intr-o criza politica in ajun de dezghetare a pietelor de financiare este imperativa. Sa explic. La inceputul recesiunii, investitorii nu au mai investit in proportiile colosale din perioada 2003-2008. Deci, nu a mai existat un surplus de capital care sa finanteze deficitul de cont-curent, expansiunea IMM si a altor afaceri si a consumului intern si deci, economia s-a prabusit. Acest lucru s-a datorat fenomenului de fuga de risc lansat de prabusirea Lehman Brothers si a burselor americane. Astfel, investitorii au fugit de orice forma de rsic si s-au orientat spre cele mai sigure plasamente — Romania nu a fost, nu este, si nu va fi prea curand un astfel de plasament. Acum, cand incep sa se vada semnele de relansare economica si investitorii vor cauta plasamente mai rentabile, si, deci, mai riscante, Romania nu isi poate permite sa fie instabila politic — detinatorii de capital fug de incertitudine precum fuge Mazare de procurori. Iar caderea guvernului inseamna criza politica, ceea ce inseamna incertitudine, ceea ce inseamna ca ne vor ocoli investitorii, ceea ce inseamna o iesire greoaie din recesiunea, ceea ce inseamna ca ne vor ocoli investitorii si mai mult…. Cercul vicios economic se perpetueaza si tot saraci ramanem.