Wednesday

Daca Basescu ar fi baiat destept

Ziua in care guvernul Boc va cadea, cu totii vom suferi. In aceea zi, imprumuturiile se vor scumpi, bursa va scadea, investitorii straini ne vor ocoli, creditorii vor creste dobanziile si tuturor le va pierde cheful de a deschide o afacere si de a crea un loc de munca.
Si acest lucru nu se va intampla datorita competentie nemarginite a guvernului Boc, ci deoarece, caderea guvernului va hrani starea de instabilitate politica inainte de alegeriile prezidentiale, iar instabilitatea politica incurajeaza masuri populiste si evitarea reformelor. Insa, daca Basescu ar fi baiat destept, prabusirea guvernului Boc ar fi o sansa pe de o parte de a redresa economia, si pe cealalta parte de a isi anihila advesarii politici.

Solutia este simpla: numirea lui Mugur Isarescu pentru functia de prim-ministru.

Din punct de vedere economic, doar simpla numire a lui Isarescu ar reversa imediat efectele negative ale caderii guvernului. Deoarece majoritatea acestor efecte negative sunt cauzate de lipsa de incredere in sistemul politic-economic romanesc si deci a rentabilitatii investitiilor in Romania (credite, actiuni pe bursa, deschisul de IMMuri, venirea de corporatii in tara), numirea unei persoane de incredere ca Isarescu ar trimite in extaz creditorii, investitorii si micii intreprinzatori autohtoni. Mai mult, Isarescu ar avea atat expertiza necesara pentru a restructura economia necesara cat si credibilitatea si sustinerea populara pentru a implementa masuri mai dure.

Din punct de vedere politic, numirea lui Isarescu ar fi o mutare geniala. In primul rand, aceasta numire le limiteaza semnificativ optiuniile strategice lui Crin Antonescu si Mircea Geoana. Crin Antonescu nu are cum sa se opuna unui guvern Isarescu deoarece chiar el a lansat idea saptamana trecuta. Daca se opune, el nu numai ca va fi catalogat drept un politruc ipocrit, dar va fi pus in confruntare directa cu una dintre cele mai populare figuri publice din tara. Daca Antonescu va sustine acest guvern, lui Antonescu nu ii va reveni decat putin din imaginea de salvator al tarii si deci va fi umbrit electoral de Traian Basescu. Din punctul de vedere a lui Geoana, indiferent daca acesta se va opune sau va sustine acest guvern, el nu va mai creste peste bazinul clasic PSD, deci chiar daca intra in turul 2, are sansa sa nu mai existe in spatele lui o masina anti-Basescu cu priza la public si deci sa piarda rusinos. In al doilea rand, scotand de la guvernare propriul partid el se poate prezenta ca fiind deasupra jocuriilor politice si isi scoate partidul sluga de la guvern in binele tarii. Mai mult, el poate apara idea de presedinte-jucator spunand ca astfel el a oferit romaniilor scandal politic cand acesta a fost necesar in 2004-2008 cand s-a luptat cu mogulii si liniste politica cand aceasta a fost necesara pentru iesirea din criza.

Insa pentru ca numirea lui Isarescu sa isi aiba maximul de eficienta, Basescu trebuie sa se asigure de doua lucruri: ca Isarescu va accepta si ca guvernul va trece de parlament. Pentru ca Isarescu sa accepte, Basescu trebuie sa ii garanteze acestuia suportul necesar pentru reintoarcerea la BNR. Pentru ca guvernul sa treaca de parlament, PD-L trebuie scos de la guvernare, PNL trebuie sa ii fie oferite cateva fotolii si un ciolan ideologic, adica eliminarea impozitului forfetar.

Daca Basescu va pastori un guvern Isarescu prin parlament si ii va asigura acestuia suportul politic necesar trecerii de criza, atunci ii voi putea ierta lui Traian Basescu foarte multe dintre pacatele sale. Si chiar nu vad de ce nu ar face aceasta mutare — este interesul sau politic cat si in al tarii. Domnule presedinte, stiti ce aveti de facut pentru votul unui neoliberal convins.