Tuesday

Re: Viata intr-un ibric

Rar gasesc pe blogosfera teme de discutie atat de stimulante. Theophylepoliteia a scris un pamflet foarte interesant pe blog in care compara viata in Romania cu o existenta stratificata intr-un ibric aflat pe foc.
As vrea sa raspund ii raspund, invitand pe toti la un dialog cvasi-filozofic-intra-blogosferic aici. Pana sa continuati, click mai sus, altfel nu are sens…

Intai as vrea sa lansez doua intrebari:

1. Cei care se evapora pleaca ies din ibric, deci si pleaca din Romania?

2. Daca tinerii care se evapora prin ambitiile si sperantele lor — si prin norocul de a fi deasupra — obtin un succes, asta nu inseamna cumva ca focul este benefic pentru unii? — apa nu se evapora fara foc. Iar daca focul nu este benefic in nici un fel, asta nu inseamna mai departe ca cei care se evapora se evapora cumva nedrept, nefacand nimic constructiv, doar profitand de foc?

Prima intrebare se adreseaza constructului metaforei de ‘Romania ca un ibric pus pe foc.’ Este o premiza a argumentului tau ca in Romania nu poate fi bine? Sau, in functie de cum interpretezi intrebarea 2, In Romania nu se poate dobandii succesul legitim. Iti inteleg partial cinismul…. Insa nu ar fi posibil ca vaporii rezultati din fierbere sa creeze o atmosfera atat de umeda incat sa depriveze focul de oxigen si sa il stinga? Dar, daca e asa, o dam prea in alegoria pesterii a lui Platon pentru gusturiile mele. Iar daca nu dam in Platon, dam in mitul ‘vaporului providential care se intoarce sa ii salveze pe toti in mod altruist.’ Nu am o problema cu ‘vaporul’ providential si altruist, dar, impartasindu-ti in acelasi timp o parte din cinism, il vad doar ca pe un vis distant. Dar nu imposibil, eu sunt tanar si idealist si inca mai sper.

Postul lui Theo surprinde excelent doua teme existentiale ale Romaniei contemporane, deziluzia pe termen scurt asupra aderari in Uniunea Europeana si dorinta egalitariana a romaniilor atunci cand Theo zice: “…ca in sfarsit membrii Uniunii Europene vor stinge focul si ca in ibric vom gasi cafea pentru toata lumea.”