Friday

Strategia lui Basescu pentru prezidentiale — pe romaneste

Acest post se adreseaza celora care au uitat de fosta porecla a lui Traian Basescu, cea de ‘Zeus.’ Strategia pentru prezidentiale ce s-a conturat in aceste zile demonstreaza ca presedintele isi merita acest apelativ. Planul lui Traian Basescu se bazeaza pe doua lucruri: pe redresarea economiei si pe impingerea lui Crin Antonescu in turul doi. Sa explic.


Pe partea economica lucrurile sunt simple. Vestiile bune au inceput sa reapara in economie si o stare de optimism pare sa se instaleze. In primul rand, economia mondiala se redreseaza, si cu ea se ridica si economia romaneasca:  exporturiile cresc datorita cerintei crescute, investitorii straini se intorc intr-o oarecare masura datorita dezghetarii pietelor financiare. In al doilea rand, optimismul pare sa fie in voga. Mugur Isarescu indica spre luminita de la capatul tunelului — si cum ca aceasta va straluci inainte de alegeriile prezidentiale. Alti bancheri prevad o revenire in forma de ‘V.’ In acest context, Traian Basescu isi poate asuma reabilitarea economiei in ciuda betelor in roate puse de Mircea Geoana si PSD. Iar intr-un an in care economia a fost principala grija a oameniilor, cine se poate proclama credibil ca salvator al economiei va culege multe voturi.

In legatura cu impingerea lui Crin Antonescu in turul doi, motivatia lui Traian Basescu este foarte rationala. Daca Mircea Geoana nu va intra in turul doi, scandalul intern va erupe in PSD si va consuma partidul in ajunului turul doi, inhibandu-i astfel abilitatea de a pune masinaria de vot in slujba lui Crin Antonescu. Mai mult, in aceasta situatie de scandal, PSD risca sa se divizeze si astfel o parte a partidului sa il sustina pe Traian Basescu in turul doi, sperand ca dupa alegeri factiunea lor sa ramana la guvernare alaturi de PD-L. Astfel, in absenta unor circumstante atenuante, Basescu are mari sanse sa fie reales.

Cum planuieste Traian Basescu sa infaptuiasca toate acestea? In primul rand, prin mentinerea acestui guvern in functie, cu ajutorul UDMR care nu va semna cel mai probabil motiunea de cenzura a PNL. Am explicat in postul precedent cum mentinerea in functie ii avantajeaza pe liberali. In al doilea rand, prin creditarea PNL cu succesele guvernarii Tariceanu. Multumiriile acordate de Basescu guvernului Tariceanu la deschiderea fabricii Ford de la Craivoa exemplifica aceasta tactica si indica faptul ca ar mai putea urma si alte gesturi de acest fel. In ultimul rand, Basescu nu l-a atacat niciodata pe Crin Antonescu si probabil nici nu il va ataca, tiruriile presedintelui fiind indreptate spre Geoana si PSD.

Strategia lui Traian Basescu este geniala nu numai pentru ca probabil o sa il mentina la Cotroceni, dar si pentru ii ofera lui Traian Basescu sansa de a pastori un guvern fidel si stabil. Alianta informala dintre Basescu si UDMR sugerata de nesemnarea de catre maghiari a motiunii PNL probabil ca se va pastra si dupa alegeri, iar acesteia i se va alatura o aripa a PSD cu care Basescu poate conlucra eficient (cum ar fi Cristian Diaconescu). Aceasta varianta a mai fost circulata mai demult in presa si de anumiti lideri marcanti ai PD-L cum ar fi Valeriu Stoica.

Este inca prematur sa lansez un pronostic electoral in vederea alegeriilor prezidentiale, dar consider strategia lui Basescu ca fiind creativa si probabil functionala. Totul depinde de starea economiei si de toanele pietei, cat si de lipsa unei gafe majore facute de Basescu. Nu pun inca banii, dar acum ii ofer prima sansa in cursa prezidentiala.