Friday

Sârbii, la "prima cafea" fără vize în Timişoara şi Budapesta

Sârbii se desprind de „moştenirea” războaielor balcanice din anii '90: cetăţenii ţării vecine au primit dreptul de a călători fără vize în ţările Uniunii Europene, iar Guvernul de la Belgrad a cerut oficial aderarea la uniune. Amintind de reacţia românilor când au fost eliminate vizele, unii au trecut graniţa, „la o cafea”, la Timişoara sau la Budapesta.


Serbia e văzută de analişti de la Bruxelles drept indispensabilă în Balcani. „Toată lumea ştie că în următorii zece ani, toate ţările din sud-estul Europei vor fi membre ale Uniunii”, a declarat analistul Suzanne Nies, directorul al biroului din Bruxelles al Institutului Francez de Relaţii Internaţionale.

După aderarea României, Bulgariei şi Sloveniei, şi acum cererea Serbiei, ar urma, în următorii ani, Albania, Macedonia şi Muntenegru, conform voanews.com. Totuşi, sârbii mai au de lucru: Franţa şi Germania n-ar vrea extinderea UE în viitorul apropiat, iar o problemă din alt registru  e că sârbii nu i-au predat pe toţi cei acuzaţi de crime de război.

„Gustul Europei fără vize”

Din această lună, sârbii, ca şi macedonenii şi cetăţenii din Muntenegru pot călători în ţările Uniunii Europene fără a mai avea nevoie de vize. Reporterii publicaţiei britanice Daily Telegraph au descris cum  e pentru sârbi „gustul Europei fără vize”: „A fost sceptică atunci când i-am spus că vom lua prânzul şi vom face cumpărături în Uniunea Europeană imediat ce se ridică vizele” – a povestit despre soţia lui un sârb, al cărui prim drum fără restricţii a fost la Szeged, în Ungaria.

Alţii au mers la Budapesta, iar un ONG din Belgrad a organizat un drum la Timişoara, pentru 50 de sârbi care au mers „la o cafea şi o prăjitură în Uniunea Europeană”. Practic, reacţiile sârbilor ne sunt familiare, ca şi sentimentul anterior acestei decizii a europenilor, de izolare.

În cazul sârbilor, interdicţiile au apărut după anii '90, întrucât înainte paşaportul iugoslav era „destul de bine primit” ca document de călătorie. Ulterior, o dată cu războaiele din Balcani, sârbii au fost izolaţi aproape douăzeci de ani, din cauza regimului Miloşevici, măsură pe care au considerat-o mereu nedreaptă, mai ales cei care s-au opus fostului preşedinte.