Filmul regizorului Corneliu Porumboiu, „Poliţist, adjectiv”, încheie anul în cinematografele americane, fiind lăudat de criticii din Statele Unite. Aflat pe lista de 65 de candidaţi la Oscarul pentru cel mai bun film străin, „Poliţist, adjectiv” a adunat deja ceva premii.
Dincolo de ele şi de părerile „experţilor”, Porumboiu a spus altfel o poveste la îndemâna tuturor, îmbinând tragicul cu comicul, la fel ca şi în cazul primului său film, „A fost sau n-a fost?”.
Pentru cei care n-au văzut filmul, „Poliţist, adjectiv” e povestea lui Cristi, un tânăr poliţist dintr-un oraş românesc de provincie, interpretat de Dragoş Bucur, care-l „filează” pe un puşti care fuma haşiş şi era bănuit că şi vinde. În timp ce superiorii vor arestarea puştiului, Cristi se opune, considerând că ar ruina viaţa copilului pentru o greşeală de adolescent. Porumboiu lasă deoparte acţiunea tipică unui film poliţist, care apare doar ca pretext, şi urmăreşte dilema poliţistului care e împins să facă un job în care nu mai crede. Filmul se termină cu echipajul poliţiei desenând pe tablă schema intervenţiei împotriva puştiului.
Ca şi la primul lui film, Porumboiu s-a inspirat dintr-un caz real. În „A fost sau n-a fost”?, unul dintre cele mai bune filme despre Revoluţie, regizorul îşi urmăreşte personajele, oameni obişnuiţi din acelaşi orăşel de provincie (Vaslui, oraşul natal al lui Porumboiu – deşi numele nu e menţionat nicăieri), care sunt invitaţi, într-un talk-show la postul local de televiziune, să reconstituie ziua de 22 decembrie 1989, pentru a răspunde, împreună, la întrebarea dacă a fost sau nu revoluţie în oraşul lor. În „Poliţist, adjectiv”, Porumboiu a fost,s e pare, inspirat de povestea reală a unui prieten care a lucrat ca poliţist. Fundalul duce tot cu gândul la oraşul natal al lui Porumboiu, unde au şi fost filmate scenele.
Fără pretenţia de a conduce în box-office, în România sau în alte părţi, filmul e considerat mai degrabă unul de artă. A primit premii, inclusiv unul la Cannes, şi a fost nominalizat de critici americani şi europeni printre cele mai bune filme ale anului, iar la Bucureşti drept cel mai bun film românesc al lui 2009. „Poliţist, adjectiv” a fost înscris la Oscarul pentru cel mai bun film străin. Decernarea premiilor va avea loc în martie 2010.